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CODE SECTION 

Section 1401 
2010 California Fire Code (CFC) 

2010 California Fire Code 

CHAPTER 14   FIRE SAFETY DURING CONSTRUCTION AND DEMOLITION 

1401.1 Scope.  This chapter shall apply to structures in the course of construction, 
alteration or demolition, including those in underground locations.  Compliance with NFPA 
241 is required for items not specifically addressed herein. 

1401.2 Purpose.  This chapter prescribes minimum safeguards for construction, alteration 
and demolition operations to provide reasonable safety to life and property from fire during 
such operations. 

PURPOSE 

While recognizing the need for construction barriers, the first objective is to ensure the 
safety of the patients.  Dust membranes do not afford any level of fire protection or fire-
resistance-rated separation to areas remaining occupied during construction.  Exit 
corridors, exit stairs, area separation walls, smoke barriers, etc. are all primary building 
features designed and installed to produce a "defend in place" and an "area of refuge" as 
required by the California Building Code for "I" Occupancies.  Thus, it is essential that 
separation be maintained between construction areas and occupied portions of the 
building. 

INTERPRETATION 

In occupied buildings, where temporary construction barriers are required to be installed 
during the construction or reconstruction of fire-resistive assemblies, temporary 
construction shall meet the same fire rating as would the permanent partition. Use of plastic 
or vinyl dust barriers in lieu of fire rated separations is prohibited.  Temporary construction 
barriers are not required where adequate fire-resistive separation can be demonstrated to 
exist between occupied areas and construction areas. 
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Where construction barriers affect any exit component, pre-approval shall be obtained from 
the local fire jurisdiction and OSHPD prior to any demolition or reconstruction. 
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