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CODE APPLICATION NOTICE 
  
Subject:  Qualification, Design, and Use FILE NO.: 2-1912A.1 
 of Anchors Installed in Concrete EFFECTIVE: 07/01/08 
 
CODE SECTION:  Section 1912A.1, 2007 California Building Code (CBC) 
 
1912A.1 Scope. The provisions of this section shall govern the strength design of 
anchors installed in concrete for purposes of transmitting structural loads from one 
connected element to the other. Headed bolts, headed studs and hooked (J- or L-) bolts 
cast in concrete and expansion anchors and undercut anchors installed in hardened 
concrete shall be designed in accordance with Appendix D of ACI 318 as modified by 
Section 1908A.1.47, provided they are within the scope of Appendix D. 
 

Exception: Where the basic concrete breakout strength in tension of a single 
anchor, Nb, is determined in accordance with Equation (D-7), the concrete breakout 
strength requirements of Section D.4.2.2 shall be considered satisfied by the design 
procedures of Sections D.5.2 and D.6.2 for anchors exceeding 2 inches (51 mm) in 
diameter or 25 inches (635 mm) tensile embedment depth. 
 

The strength design of anchors that are not within the scope of Appendix D of ACI 318, 
and as amended above, shall be in accordance with an approved procedure.  
 
PURPOSE: 
 
Section 1912A.1 requires an approval procedure to determine the design strength of 
anchors that are not within the scope of Appendix D of ACI 318 as amended by the 
2007 CBC.  This CAN establishes the OSHPD approved procedure and requirements 
for the qualification, design, and use of anchors that are within and are not within the 
scope of Appendix D of ACI 318.  Anchors that are not within the scope of Appendix D 
of ACI 318 include screw anchors, specialty inserts, chemical/adhesive anchors, and 
power actuated fasteners.  
 
See CAN 2-1916A.8 for field testing of post-installed anchors. 
 
 
INTERPRETATION: 
 
1.0 Procedure and Requirements 
 
1.1 Design Strength of Mechanical Anchors 
 
Design strength of mechanical anchors determined in accordance with ICC Evaluation 
Services, Inc. (ICC-ES) AC193, Acceptance Criteria for Mechanical Anchors in 
Concrete Elements (edition citing 2006 IBC as a reference standard) satisfies the 
requirements of Section 1912A.1, 2007 CBC.  For the purpose of AC193, mechanical 
anchors include screw anchors, displacement controlled anchors, torque controlled 
anchors, and undercut anchors.  The use of specific mechanical anchors shall be 
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limited to the same configuration as tested in accordance with AC193, unless otherwise 
approved by OSHPD.  

 
Installation of mechanical anchors in concrete where cracking is likely to occur over the 
service life of the anchor shall be based on qualification tests in cracked concrete. 
Installation of mechanical anchors at the underside of the beam/slab shall be based on 
tests on cracked concrete. 

 
Exceptions:   

 
a.   Mechanical anchors installed in the compression region of the beam/slab, when 

the design engineer provides dimensions and details to confirm anchor placement.   
 

b.   Mechanical anchors installed in the high flute (rib) of the metal deck in a concrete 
on metal deck assembly. 

 
c.   Mechanical anchors installed with sufficient embedment so the load-transfer zone 

is above the neutral axis of the beam or slab, except when the slab is intended to 
serve as a diaphragm for transferring earthquake forces to other lateral load 
resisting elements. 
 

Installation of mechanical anchors subjected to wind or seismic forces shall be based on 
a seismic qualification test in concrete. 

 
All mechanical anchors shall have an identification number or letter at the head, 
observable after installation, which indicates the length of the anchor installed. 

 
Specialty inserts, including cast-in-place specialty inserts, tested in accordance with 
AC193 shall be considered to satisfy the requirements of Section 1912A.1, 2007 CBC.  
Sensitivity tests, which are unique to post-installed anchors and have no effect on  
cast-in-place specialty insert capacities, need not be performed to qualify cast-in-place 
inserts. 

  
 1.1.1  Power Actuated Fasteners   

 
Power actuated fasteners shall be qualified on the basis of ICC-ES AC70, 
Acceptance Criteria for Fasteners Power-Driven into Concrete, Steel and 
Masonry Elements (edition citing 2006 IBC as a reference standard).  Power 
actuated fasteners shall not be used where they are prohibited by ICC-ES AC70, 
unless specifically permitted by this CAN. 

 
Section 13.4.5 of ASCE 7-05 does not permit power actuated fasteners for 
seismic tension load applications.  Power actuated fasteners shall not be used to 
carry seismic tension loads (except for vertical seismic load produced by  
self-weight of the components supported as provided in the paragraph below) or 
in cracked concrete unless approved for such loading by OSHPD.  Power 
actuated fasteners may be permitted for interior conditions subject to gravity 
loads.  Allowable loads in tension, shear, or tension and shear combinations shall 
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not exceed the smaller of:  1) 100 pounds or 2) loads provided in the relevant  
ICC-ES Report (ESR) using ICC-ES AC70.  

 
Design loads shall be increased for vertical seismic load effect in accordance 
with Section 12.4.2.2 of ASCE 7-05 and total loads shall be increased by a factor 
of 1.3 in accordance with Section 13.4.2 of ASCE 7-05, for anchors embedded in 
concrete.  Power actuated fasteners may be used for interior non-shear wall 
partitions and seismic shear, when they are specifically listed for service in 
resisting lateral loads in areas subject to earthquakes.  See limitations in  
Section 3 of this CAN, Anchorage Design Limitations.  

 
Exception: Power actuated fasteners shall not be used to anchor exterior 
cladding or curtain wall systems. 

 
1.1.2  Installation of Mechanical Equipment  

 
Expansion anchors for non-vibration isolated mechanical equipment rated over 
10 hp are not permitted by Section 13.6.5.5 of ASCE 7-05.  Anchors installed in 
overhead conditions for non-vibration isolated equipment with reciprocating or 
rotating mechanisms shall be undercut anchors.  

 
1.1.3  Other Anchors  

 
Attachments into concrete utilizing non-expanding or cast iron inserts shall 
require prior approval by OSHPD.  Internally threaded shell-type anchors/ 
displacement-controlled anchors (drop-ins, etc.) shall not be permitted at the 
underside of beam/slab.  

 
Use of screw anchors shall be limited to dry interior conditions. Screw anchors 
shall not be permitted at the underside of beam/slab.  Re-use of screw anchors 
or screw anchor holes shall not be permitted.  Assessment of screw anchors that 
are set with an impact wrench shall include the reliability tests described in 
Section 8.8.2.2.3 of AC193 (anchors qualified for re-tightening). 

 
1.2 Design Strength of Chemical/Adhesive Anchors 
 
Design strength of chemical/adhesive anchors determined in accordance with ICC-ES 
AC308, Acceptance Criteria for Post-Installed Adhesive Anchors in Concrete Elements 
(edition citing 2006 IBC as a reference standard) satisfies the requirements of 
Section 1912A.1, 2007 CBC.  Use of specific anchors shall be limited to the same 
configuration as tested in accordance with AC308, unless otherwise approved by 
OSHPD. The long term durability, stability, and temperature sensitivity of 
chemical/adhesive anchors shall be considered as required by AC308. 

 
Chemical/adhesive anchors do not include the use of surface bonding applications, 
such as the base of support pedestals used in access floor systems. 

 
Core bits may be used to drill holes for chemical/adhesive anchors when permitted by 
ICC-ESR for the specific anchor system. 
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Installation of anchors in concrete where cracking is likely to occur over the service life 
of the anchor shall be based on qualification test in cracked concrete.  The use of 
chemical/adhesive anchors in overhead applications or applications with sustained 
(continuous) tension load that can lead to creep is not allowed. 
 
Installation of anchors subjected to wind or seismic forces shall be based on seismic 
qualification test on cracked concrete. 
 
Chemical/adhesive anchors should be installed in only interior conditioned spaces. 

 
Exceptions:  

 
a. Where chemical/adhesive anchors are used as shear dowels at the perimeter of an 

existing opening (slab or wall) to be filled with concrete, or are being used to 
connect new concrete elements to existing concrete elements, they may be 
installed in exterior locations with prior approval by OSHPD. 

 
b. When chemical/adhesive anchors are tested in accordance with AC308 and 

approved in an ICC-ESR, they shall be permitted for the tested conditions. 
 

If chemical/adhesive anchors are exposed to fire, all chemical/adhesive anchors in the 
affected area should be inspected and evaluated by a qualified person to ensure that 
their load carrying capability has not been compromised. 

 
1.2.1 Structural Applications 

 
Where chemical/adhesive anchors are used for structural applications, such as 
dowels between new and existing concrete, the anchor shall be installed in a 
manner such that the ultimate tensile capacity of the steel element can be 
reliably developed, i.e., the anchor capacity is controlled by the ultimate strength 
of the steel element. 

 
 Exception: Chemical/adhesive anchors that cannot develop the tensile 
 capacity of the steel element may be used to transfer forces, provided that 
 the loads on the anchor are amplified by the system overstrength factor 
 (Ω0) in Table 12.2-1 of ASCE 7-05 or where unreduced forces are used in 
 accordance with ASCE 41-06 for existing hospital buildings. 

 
When chemical/adhesive anchors are used to resist tensile forces in structural 
applications, the minimum depth of embedment shall be greater than or equal to 
the development length (ld) determined in Section 12.1 of ACI 318 for a cast in 
place reinforcing bar of the same diameter and grade, unless it can be shown by 
calculation, or testing approved by OSHPD, that the anchor spacing and edge 
distance is sufficient to develop the tensile strength of the anchor in a lesser 
depth of embedment. 
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2.0 Installation  
 
2.1 Procedure 

 
All anchors shall be installed in accordance with the requirements of the ICC-ESR for 
the specific anchor, or as required by the manufacturer. If the concrete cracks during 
installation of the anchor, the anchor shall be removed or abandoned. Where post 
installed mechanical anchors are used in a standoff configuration (i.e., where the 
attachment is separated from the concrete in which the anchor is installed), a nut and 
washer shall be provided at the concrete surface to facilitate setting of the anchor and to 
transmit axial compression loads into the concrete. Axial compression loads shall not be 
carried by the mechanical anchor body or anchor rod into the concrete. 
 
2.2 Holes for Post-Installed Anchors 

 
All holes for post-installed anchors shall be drilled, cleaned, and prepared in accordance 
with manufacturer’s recommendations or the applicable ICC-ESR. All debris shall be 
removed by in-hole brushing combined with vacuum or oil-free compressed air. Jetting 
holes with water is not permitted.  When an anchor does not set properly or fails a 
tension test, the drilled hole may not be reused. Abandoned holes shall be filled with 
non-shrink grout. The minimum spacing between an abandoned hole and a drilled hole 
used for a post-installed anchor shall not be less than 1-1/2 anchor diameters unless 
otherwise approved by OSHPD.  

 
2.3 Application of Torque 
  
Where the manufacturer’s installation instructions or applicable ICC-ESR specify the 
application of an installation torque, the specified torque shall be applied with a 
calibrated torque wrench. The specified installation torque shall not be exceeded.  Prior 
to the application of torque, the anchor threads shall be protected from damage. 
Supplemental lubricants shall not be applied to the threads. 

 
Torque-controlled expansion anchors and torque-controlled chemical/adhesive anchors 
are anchors that require the application of torque to set the anchor and produce 
expansion forces in the concrete.  Following attainment of 10% of the specified torque, 
100% of the specified torque shall be reached within seven (7) or fewer complete turns 
of the nut.  If the specified torque is not achieved within the required number of turns, 
the anchor shall be removed or abandoned. Torque-controlled expansion anchors shall 
not be used in a manner that requires loosening of the nut following the application of 
the installation torque unless otherwise approved by OSHPD. 

 
2.4 Embedment, Spacing, and Edge Distance 

 
All anchors shall meet the minimum embedment, edge distance, spacing, and slab 
thickness criteria established by the relevant ICC-ESR. 
 
Edge distance shall be a minimum of ten (10) bolt diameters from the free edge of the 
slab; and center-to-center spacing shall be a minimum of twelve (12) bolt diameters, 
unless data is submitted indicating full anchor tension and shear capacity at a closer 
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distance.  If the edge distance is less than ten (10) diameters and the load is directed 
toward the free edge, the shear capacity shall be reduced in accordance with 
Appendix D of ACI 318.   
 
Minimum edge distance for power-driven fasteners shall be the value give in 
ASTM E 1190 or the relevant ICC-ESR, whichever is larger. 
 
Post-installed anchors shall be installed to comply with the minimum slab thickness 
requirements established by the manufacturer’s technical guide for the specified anchor, 
provided sufficient test data is provided to support the installation. 
 
When installing expansion-type anchors through the low flutes of metal decking into 
concrete, the anchors shall be placed as close to the center of the flute width as 
practicable, to avoid the deck seam or as provided in the relevant ICC-ESR.  The deck 
must be a minimum 20 ga. thickness in accordance with Section 2209A.3 of the 
2007 CBC and the flute width must meet or exceed the value set forth in the relevant 
ICC-ESR for the anchor or as otherwise tested, but not less than four (4) inches.  The 
minimum effective depth of embedment shall be as noted in the ICC-ESR for the 
anchor.  
 
3.0  Anchorage Design Limitations  
 
For consistency with the requirements of Section D.3.3.3 of ACI 318-05, only 75% of the 
design strength shall be considered as available strength for structures located in 
Seismic Design Categories D, E, and F.  Requirements of Section 13.4.2 of ASCE 7-05 
shall apply for nonstructural component anchorage, which require anchor design forces 
for concrete to be increased by a factor of 1.3 and Rp limited to 1.5, except as provided 
in Section 13.4.2 of ASCE 7-05.  All internally threaded expansion anchors (e.g.  
drop-ins, etc) and screw anchors shall be considered to have brittle failure and shall 
have their Rp limited to 1.5 in accordance with Section 13.4.2 of ASCE 7-05.  Anchors 
shall also satisfy the requirements of Section 1908A.1.47 of the 2007 CBC, where 
applicable.  
 
 
 
 
 
Original Signed 07/01/08  
John D. Gillengerten Date 
 




